In H​ar​mo​ny

Natuurgeneeskundige consultatie

VERLOOP

Bij de eerste afspraak worden je algemene gezondheid en klacht(en) besproken, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Ook de omgevingsfactoren worden besproken. Misschien bevind je je in een situatie die niet (meer) bij je past en je gezondheidsklachten (mede) veroorzaakt? Het is belangrijk om een volledig beeld van jou te krijgen. Op deze manier gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten en kunnen we deze natuurgeneeskundig behandelen.


Hippocrates, de grondlegger van de natuurgeneeskunde, zei 'Behandel de zieke in plaats van de ziekte'. Dit betekent dat elke persoon uniek is en het therapieplan op maat gemaakt wordt. 


Het eerste gesprek duurt ongeveer anderhalf uur. Je krijgt al enkele adviezen mee naar huis. Enkele dagen later krijg je via e-mail het therapieplan opgestuurd. Dit bevat voedingsadvies, kruidenadvies, een voorstel voor manuele therapieën en andere natuurgeneeskundige adviezen. Er staan pasklare adviezen in vermeld waar je meteen mee aan de slag kan om je klachten te verbeteren. Het staat je dan ook uiteraard vrij om al dan niet een tweede afspraak te maken. 


Bij de tweede afspraak kunnen manuele therapieën (zie onder) worden opgestart. Ook de verbetering van je klachten wordt besproken en indien nodig worden de adviezen aangepast. Vanaf de tweede afspraak duurt een sessie ongeveer één uur. 


Het tarief voor de eerste consultatie bedraagt 80 euro (de 1e consultatie omvat ca. 1,5 uur consult + achteraf opzoeken & opmaak van het therapieplan). Vanaf de tweede consultatie bedraagt het tarief 60 euro.


Ik streef ernaar dat je je na een consultatie meer ontspannen voelt dan bij je aankomst. Ook blijf ik via e-mail bereikbaar om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.


Met welke klachten kan je bij mij terecht?

In principe kan je met alle soorten klachten bij mij terecht. Bijvoorbeeld stressklachten, vermoeidheid, sinusitis, lage immuniteit, gespannen spieren, allerlei verteringsklachten (prikkelbare darmsyndroom, zure oprispingen, constipatie/diarree...), menstruatie- en cyclusklachten (PMS, pijnlijke menstruatie, PCOS...), mentale moeilijkheden (onzekerheid, gebrek aan eigenwaarde, nervositeit, ADHD...), enzoverder.


Een samenwerking met de reguliere gezondheidszorg is mogelijk. Bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte (diabetes, auto-immuunziekte, reuma...) kunnen natuurgeneeskundig ondersteund worden naast hun reguliere behandeling.

Hieronder vind je een voorstelling van alle behandelingen

Welke behandelingen worden gekozen, is afhankelijk van het eerste gesprek. Mocht je een voorkeur hebben, wordt hier uiteraard rekening mee gehouden. Je krijgt je persoonlijke therapieplan toegestuurd na het eerste gesprek. 

Voedingsadvies

'Maak van je voedsel je medicijn' is één van de basisprincipes van natuurgeneeskunde. De juiste voeding werkt genezend. Samen pakken we het stap voor stap aan om je voedingspatroon te verbeteren. 


Heb je een specifieke klacht? Dan is het interessant om bepaalde voeding regelmatig op het menu te zetten.  Bijvoorbeeld: onder andere het eten van verse ananas is goed voor de lever. Daarnaast blijft het belangrijk om een klacht vanuit verschillende invalshoeken aan te pakken en vooral de oorzaak te behandelen. Voedingstherapie is een belangrijke schakel in het proces.

Bachbloesemtherapie

Dokter Edward Bach ontwikkelde 38 remedies vanuit plantenbloesems. Deze remedies worden ingezet bij specifieke emotionele of mentale moeilijkheden. Het principe van de bachbloesems is het ombuigen van negatieve emoties naar positieve. Ze worden elk bij een bepaalde problematiek toegepast zoals bijvoorbeeld angst, onzekerheid, schuldgevoel... Het innemen van de juiste bloesems zorgt ervoor dat de persoon inzicht krijgt in de patronen van zijn problematiek en erin slaagt deze te doorbreken. De bachbloesems zijn in druppelvorm. Het is een zachte behandeling en ideaal voor hoogsensitieve personen.

Kruidengeneeskunde

Hierbij wordt gebruik gemaakt van kruidenpreparaten zoals een tinctuur (aftreksel van een kruid in water en alcohol), kruidenthee of een preparaat uit de gemmotherapie (hierbij wordt uitsluitend met jonge knoppen/scheuten van de plant gewerkt). 


Deze preparaten bevatten actieve stoffen. De werking is wetenschappelijk aantoonbaar. Bij het voorstellen van een kruidenmiddel wordt rekening gehouden met de medicatie en supplementen die je reeds inneemt. 

Ontspanningsmassage

Deze massage is een zachte behandeling die voor ontspanning zorgt. Bij stress, overprikkeling en bijhorende klachten helpt deze behandeling je terug rust te vinden. 


Bij ernstige stressklachten is er nood aan ontspanning. Bij een behandeling op maat is een ontspanningsmassage van 30 minuten mogelijk naast de andere therapieën.

Dermasegmentale reflexologie

Dermasegmentale reflexologie (DSR) is een manuele therapie waarbij men aan de hand van bepaalde massagetechnieken de doorbloeding van de weefsels stimuleert. De afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd en de voedingsstoffen kunnen beter tot in de cellen geraken. Deze behandeling is veel steviger dan een ontspanningsmassage en gaat spierspanningen actief losmaken. Daarnaast worden er prikkels gegeven ter hoogte van bepaalde reflexzones waardoor de organen gestimuleerd worden. 

Podosegmentale reflexologie

Podosegmentale reflexologie (PSR) is een manuele therapie waarbij men via de voeten het hele lichaam bereikt. Er worden prikkels gegeven op reflexgebieden van de voet die een stimulatie van de overeenstemmende organen of weefsels teweegbrengt. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en de doorbloeding wordt verhoogd. Het lichaam wordt geprikkeld tot ontgifting. Aanvankelijk worden eerst enkele sessies DSR gegeven. PSR kan onder andere bijdragen tot herstel in het stress-systeem en herstel van het hormonale evenwicht.

Stressbeheersing

Door middel van biorelaxatie wordt het ontspanningsmechanisme hersteld. Er wordt samen geoefend op spierontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, gedachteloosheid, concentratie- en visualisatietechnieken. Hierdoor leer je zelf actief ontspanning op te roepen.

Apitherapie

Apitherapie is een vorm van therapie die bestaat uit bijenproducten. Afhankelijk van je noden, kan een bepaald bijenproduct worden aangeraden. Er bestaan verschillende soorten bijenproducten zoals honing, propolis, koninginnebrij en stuifmeel.  We kennen allemaal bijvoorbeeld de heilzame werking van een koffielepel honing bij keelpijn. Tip: wanneer je honing in je kruidenthee doet, wacht tot de thee afgekoeld is tot op drinktemperatuur. Dit voorkomt dat de warmte de genezende stoffen vernietigd.

Overige therapieën

Natuurgeneeskunde bestaat uit nog talloze andere therapieën. Hierbij nog enkele voorbeelden: 

Enzymtherapie: Bij de vertering van voeding en stofwisselingsprocessen zijn er enzymen nodig. Het lichaam kan ondersteund worden door een natuurlijk enzympreparaat.

Probiotica: De darmflora wordt hierbij ondersteund door een preparaat met darmbacteriën in te nemen.

Acetotherapie: Dit is een therapie waarbij een kuur gedaan wordt met een  middel als kombucha, molkosan, citroensap, kefir of appelazijn.

Aromatherapie: Aan de hand van een specifiek distillatieproces wordt de etherische olie uit planten gehaald. Men kan dit onder andere verstuiven, in bad gebruiken of toevoegen aan massageolie. Etherische olie is een straf concentraat en dus gebruikt men dit in heel kleine hoeveelheden. Naast de lichamelijke werking, is er een sterke werking op emotioneel vlak. 

Tips na een DSR of PSR behandeling

Een DSR of PSR behandeling stimuleert het natuurlijk ontgiftingsproces van het lichaam. Afvalstoffen stapelen zich op in spier-, vet- en bindweefsel. Bij het versoepelen van dit weefsel komen de afvalstoffen in de bloedbaan. Wanneer je de eerste twee à drie dagen na de behandeling onderstaande tips volgt, krijgt je lichaam de ademruimte om deze afvalstoffen af te voeren, zodat jij je daarna energieker kan gaan voelen.

Voldoende water drinken

Een heel groot deel van het menselijk lichaam bestaat uit water. Water is een oplos- en spoelmiddel voor afvalstoffen. Het werkt zuiverend. De hoeveelheid water dat je nodig hebt, is afhankelijk van de soort voeding die je eet (waterrijk of niet), het klimaat en de activiteiten die je verricht. Wanneer je meer zweet, dien je ook meer te drinken. Daarnaast is er zoals bij zovele zaken, nood aan evenwicht. Te weinig water drinken kan leiden tot oververmoeidheid, gewrichtsklachten… Te veel drinken is belastend voor de nieren en het hart.

Voldoende slapen

Voldoende slapen is altijd belangrijk. Hoeveel uren je nodig hebt, is heel persoonlijk. Plan liever geen feestje dat tot in de late uurtjes duurt in de eerste dagen na een DSR of PSR behandeling. Je lichaam herstelt zich tijdens je slaap.

Jezelf rustig houden

De eerste drie dagen na de behandeling is het niet aangeraden om hevig te sporten. Toch blijft dagelijks 30 minuten rustig bewegen nodig. Altijd zitten is niet goed voor je lichaam. Wanneer je aan een bureau werkt, is het aangeraden minstens elk uur eens op te staan.

Lief zijn voor jezelf

Deze is altijd belangrijk. Naast uitdagende momenten hebben we ook rust en ontspanning nodig. Gun jezelf dit. Luister naar je favoriete muziek, bel een vriend(in), drink een lekkere thee... Kortom, doe wat jou gelukkig maakt!