In H​ar​mo​ny

Blog

Hoogsensitief en succesvol!

14 oktober 2021

Heb je soms het gevoel dat je hoofd gaat ontploffen omdat het zo vol zit? Loop je van hier naar daar maar eigenlijk wil je gewoon even rust? Als HSP ben je hier gevoeliger aan. Je figuurlijke emmer is nu eenmaal sneller vol. Graag deel ik enkele tips die voor mij persoonlijk werken. 


Werk

In hoofdberoep werk ik als maatschappelijk assistente bij een lokaal bestuur. Ik heb fijne collega's en organiseer de zorg voor vele cliënten. Ik heb dus een groot aantal contacten op een dag. Naast het feit dat ik dit graag doe, zijn dit veel prikkels. Wanneer ik een volledige dag werk, is het een uitdaging om 's avonds niet volledig leeggelopen thuis te komen. Dit is wat voor mij werkt:


1. Een goede voorbereiding: Ik leg steevast de avond voor de werkdag mijn kleren, juwelen en schoenen klaar voor de dag erna. Ik hou van mode, dus dit is ook een ontspannend moment waarbij ik aan de hand van mijn Pinterest bord een outfit voorbereid. Dit is niet alleen een boost voor mijn zelfvertrouwen, maar zorgt ook voor meer structuur tijdens de drukke ochtend rush. 


Hetzelfde geldt voor de lunch en tussendoortjes. Alles wat je de avond ervoor kan klaarleggen, zorgt voor minder stress in de ochtend.


Ook maak ik gebruik van edelstenen om mijn energieveld opgeladen te houden. Hiervoor gebruik ik onder andere tijgeroog en labradoriet.


2. Middagpauze: Voor een HSP kan het interessant zijn om tijdens de middag even alleen-tijd te hebben om de prikkels van de ochtend te verwerken. Je kan bijvoorbeeld even alleen gaan wandelen of een frisse neus halen. 


Fun

Leuke uitjes met het gezin, afspreken met vriendinnen, regelmatig gaan sporten: allemaal superleuke dingen. Toch merk ik dat zelfs een agenda vol met leuke dingen leidt tot overprikkeling. Wanneer ik me-time letterlijk inplan tussen alle andere activiteiten, kan ik veel meer van deze uitstapjes genieten. 


Kleine dingen

Het zit in de kleine dingen. Elke keer als de deurbel op een onverwacht moment ging, sprong ik recht van het verschieten. Om dan nerveus naar de deur te lopen. Ik dacht dat ik het moeilijk had met onverwachte bezoekers. Maar dit bleek helemaal zo niet te zijn! Onlangs hebben we een nieuwe deurbel gekocht en koos ik een mooi ontspannend melodietje. Geen stress meer bij het gaan van de deurbel. :)

Waarom natuurgeneeskunde?

2 september 2021

Misschien heb je jezelf al wel eens de vraag gesteld waarom er in 2021 nog altijd gebruik gemaakt wordt van natuurgeneeskunde? Heb je je afgevraagd wat de waarde en betekenis hiervan voor de mens van de 21ste eeuw is? Ik hoop je er met dit artikel meer duidelijkheid over te geven.


Natuurgeneeskunde behoort tot de complementaire gezondheidszorg. Dit betekent dat het aanvullend is aan de reguliere gezondheidszorg. Het kan aanvullend zijn op drie verschillende manieren.


Allereerst is er de preventie. Dit betekent het voorkomen van ziekte. Preventie wordt dus toegepast bij gezonde mensen om hun gezondheid te kunnen behouden. Graag geef ik hiervan een aantal voorbeelden. 

Evident is dat men bij de gezondheidstherapeut een gezonde levensstijl aanleert. Maar dit gaat niet alleen over gezonde voeding. Denk ook aan: meer beweging (dat je volhoudt), leren omgaan met stress en op zoek gaan naar je passie zodat iemand leert houden en genieten van het leven. 

Hier is geen vast recept voor. Wat werkt bij Jan kan totaal niet werken bij Marie. Een aanpak op maat is vereist. Daarnaast wordt er altijd rekening gehouden met ieders mogelijkheden. Een alleenstaande moeder kan de zorg voor haar kinderen en huishouden niet laten vallen. Ze kan wel met de stress leren omgaan en op een andere, creatieve manier toch herstelmomentjes voor zichzelf leren inbouwen.


Een andere prachtige vorm van preventie is de iriscopie. Hierbij wordt een foto van het oog vergroot en kan men kijken waar de gevoeligheden liggen. Men kan aan de hand hiervan zien welke klachten zich in de toekomst mogelijks kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen adviezen preventief gegeven worden, zodat de klachten niet tot ontwikkeling komen. 


Daarnaast heeft natuurgeneeskunde een belangrijke rol te spelen bij functiestoornissen. Een functiestoornis houdt in dat iemand klachten heeft, maar dat er 'niets' gevonden wordt bij een bloedonderzoek of een ander onderzoek. De arts zegt dat er geen diagnose te stellen valt. Mogelijks voegt hij er aan toe dat het waarschijnlijk door de stress komt. Wat er aan de hand is, is een functiestoornis. Een orgaan of een orgaansysteem werkt minder goed, maar nog niet zodanig slecht dat er iets in het bloed of bij een ander onderzoek gevonden wordt. Dit vind ik persoonlijk het mooiste aan mijn vak. Aan de hand van een behandeling op maat, kunnen de klachten teruggedraaid worden en hoeft het niet tot een ziekte te komen. Tegelijkertijd wordt de mens holistisch benaderd en wordt de hele gezondheid versterkt zowel geestelijk als lichamelijk. 


Wanneer er door de arts een diagnose gesteld wordt, spreekt men van een orgaanziekte. De ziekte is waar te nemen vanuit een (bloed)onderzoek. Meestal is er een behandeling uit de reguliere gezondheidszorg nodig. Naast deze behandeling, in samenwerking met de reguliere gezondheidszorg, kan er ondersteunend met natuurgeneeskunde gewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan voedingsadvies om bepaalde organen te versterken. Maar zeker ook emotionele ondersteuning is belangrijk wanneer men geconfronteerd wordt met een orgaanziekte. Voor emotionele ondersteuning kan de bachbloesemtherapie ingezet worden in combinatie met gesprek. Ook stressbeheersing en ontspannende manuele therapie kan verlichting brengen bij stressgevoelens. 


Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om te begrijpen welke rol er voor natuurgeneeskunde weggelegd is in onze huidige tijd. Ik wens jullie een goede gezondheid!

Overprikkeld? Beter voorkomen dan genezen

15 juli 2021

Personen met hoogsensitiviteit geraken sneller overprikkeld dan mensen zonder deze eigenschap. Wanneer je je niet bewust bent van je hoogsensitiviteit krijg je hier regelmatig mee te maken. Zo begreep ik als jongere niet hoe het komt dat mijn vriendinnen dagen na elkaar konden afspreken, shoppen, uitgaan en het hun nooit te veel leek te worden. 


Welke klachten je ervaart bij overprikkeling is heel persoonlijk. Bij mij voelt dit aan alsof mijn hoofd gaat ontploffen van alle drukke gedachten en ik ervaar een nerveus en opgejaagd gevoel. Wanneer ik dan rustig ga zitten, lijkt dit gevoel net eerst erger te worden. Kwestie van toelaten, laten zijn en dan gaat het stilletjes voorbij. Leren mediteren kan hierbij wonderen doen. De laatste jaren doe ik mijn best om deze situatie te voorkomen. Graag deel ik hiervoor enkele tips:


1. Regelmaat

Een regelmatig leven brengt rust in je lichaam. Er bestaat ook zoiets als interne stress of stress in je lichaam los van wat er in de buitenwereld gebeurd. Zo is je lichaam bij een slaaptekort of een te lage bloedsuikerspiegel in stress. Ook dit soort stress draagt bij aan overprikkeling. Een gezond slaap- en eetpatroon is ook hierbij belangrijk.


2. Welkom positieve mensen!

Wanneer je met sommige mensen connecteert, voel je de energie stromen. Het zijn aangename contacten waarna je je lichter en gelukkiger voelt. Met anderen kan dit dan weer totaal niet het geval zijn. Dan kan je je leeg en vermoeid voelen na een gesprek. Helemaal oké, het kan nu eenmaal niet met iedereen klikken. Kijk waar je invloed op hebt en waar je meer voor de aangename contacten kan kiezen.


3. Detox je media gebruik

En dan heb ik het zowel over sociale media als over nieuwsberichten. Smartphones, computers, het zijn allemaal sterke prikkels voor iedereen en in het bijzonder voor hoogsensitieve personen. Ik raad je aan maximum 1x per dag  nieuwsberichten op te zoeken. Ook het checken van alle sociale mediakanalen doe je best maar 1x per dag. Zo ben je dagelijks op de hoogte welke berichtjes je krijgt, maar beheerst dit je leven niet. Ook raad ik je aan pushberichten uit te schakelen en het geluid van binnenkomende berichten af te zetten.


4. Natuur

Gaan wandelen in de natuur doet wonderen voor ons stressniveau. Zowel preventief als wanneer we overprikkeld zijn. Kamerplanten in je leefomgeving plaatsen en foto's van natuurlijke landschappen helpen ook om jouw gevoel van rust te bewaren.


5. 'Nee' zeggen is helemaal oké

Deze heb je misschien al heel vaak gelezen maar is vaak de moeilijkste om toe te passen. Zelf noteer ik al mijn afspraken altijd in mijn agenda. Wanneer ik zie dat een weekend te vol wordt, zet ik er geen nieuwe afspraken meer bij. Door het overzicht te houden, behoud je de controle van je tijd. En inderdaad als er dan een vriendin vraagt om iets te doen in een weekend dat al behoorlijk vol zit, dan zeg ik met veel liefde nee en zoeken we naar een andere datum.


6. Meditatie en 'alleen tijd'

Persoonlijk moet ik in mijn agenda voldoende momenten voorzien waarop ik alleen thuis ben. Dit zijn prikkelarme momenten en zo kan ik de voorgaande gebeurtenissen verwerken. Ik hoef hier niet bewust mee bezig te zijn. Terwijl ik mijn huishouden doe of een boek lees, daalt deze rust vanzelf in. Er is niets mis mee met af en toe alleen tijd te plannen.


Ook meditatie heeft een krachtige preventieve werking bij overprikkeling. Al mediteer je maar 10 minuutjes per dag op een rustig plekje. Je checkt even in bij jezelf en kijkt hoe je je voelt. Alle emoties mogen er zijn. Door zo terug bij jezelf te komen en rust te vinden, voorkom je overprikkeling. Als mediteren nieuw voor je is, kan dit eerst heel moeilijk zijn. Wanneer je merkt dat het niet lukt of dat er sterke emoties los komen, aarzel niet om een therapeut te contacteren of meditatielessen te nemen. Het is een leerproces zoals elke nieuwe vaardigheid. Met vallen en opstaan. En dat is helemaal oké.

Burn-out, wanneer je tegen een muur loopt

17 juni 2021

Burn-out, je kan er niet omheen deze tijd. Iedereen kent wel iemand die ermee worstelt. Verschillende mogelijke oorzaken zijn op te noemen: de verwachtingen liggen te hoog in onze prestatiemaatschappij, misschien ligt het in je karakter om de lat heel hoog te leggen voor jezelf, misschien weet jij ook gewoon niet meer hoe je je kan ontspannen of wat je graag doet... 


Vaak negeren we de signalen. Hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, neerslachtigheid of onverschilligheid, de signalen zijn talrijk. Hoe meer we ze negeren, hoe luider ze worden. Tot je op een dag op een muur stuit. Nu kan je echt niet meer verder. Je lichaam is op en je wil gewoon in bed blijven liggen.


Hopelijk hoeft het voor jou nooit zo ver te komen. Hoe sneller je ingrijpt in dit proces, hoe beter. Met natuurgeneeskunde wordt er een behandelingsplan op maat opgesteld. Relaxatie zal centraal staan. Al is het vooral belangrijk om samen op zoek te gaan naar wat voor jou ontspanning biedt. Dit is bij iedereen verschillend. Daarnaast zal er ook zacht met voeding gewerkt worden (geen radicale veranderingen die te veel energie vragen op een moment dat je dit niet hebt). Ook met kruiden, bachbloesems en/ of andere natuurgeneeskundige therapieën proberen we je lichaam meer energie te geven. Het belangrijkste doel is het achterhalen van de oorzaak van je klachten en deze zoveel mogelijk op te lossen zodat je tot een duurzame genezing komt.


Graag geef ik je in dit artikel alvast enkele algemene tips mee: 

  • Zorg elke dag voor een rustmomentje met jezelf. Al is dit maar 15 minuten. Parkeer je auto bijvoorbeeld wat verder en loop een stukje te voet als wandelen je tot rust brengt. 
  • Plan waar je kan me-time in je agenda.
  • Op vlak van voeding: probeer alle (toegevoegde) industriesuiker te vermijden. Dit belast je zenuwstelsel en maakt je gevoeliger voor stress. Een koffielepeltje honing van de imker kan wel. Dit beschermt je tegen stress.


Wacht niet te lang en onderneem actie wanneer je dit soort klachten ervaart. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe minder uitgeput je geraakt en des te spoediger zal het herstel zijn. 

Wat is hoogsensitiviteit?

 25 februari 2021

Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. Bij mensen met hoogsensitiviteit is het zenuwstelsel 'gevoeliger' voor prikkels. Bijvoorbeeld een zware werkdag kan harder aankomen dan bij een niet-hoogsensitieve medemens. Maar dit geldt ook andersom, een mooie zonsondergang kan intenser beleefd worden. Er is een verschil in de prikkelverwerking. Dit is geen ziekte noch een kwaal. Het is een eigenschap. Zoals sommige mensen groene ogen hebben en andere niet. Ik verwijs je graag door naar wetenschappelijke artikels of boeken voor een uitgebreide uitleg.


Voor ik mij bewust was van deze eigenschap, voelde ik mij vaak anders. Voor mij was het een verademing om dit van mezelf te ontdekken. Plots begreep ik het en wist ik dat er helemaal niets mis is met mij.  De volgende stap was het op zoek gaan naar hoe ik met deze eigenschap een evenwicht kon vinden om niet telkens overprikkeld te geraken. Dit is bij iedereen anders. Mijn ervaring is dat dagelijkse meditatie helpt bij het vermijden van overprikkeling. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar datgene wat mijn batterijen kan opladen. Zo kan ik intens genieten van het vertoeven in de natuur of het luisteren naar muziek. 


Het is pas recent dat de wetenschap zich in dit onderwerp is gaan verdiepen. Goede boeken hierover vind je onder andere van Elaine N. Aron en Susan Marletta Hart.

Algemene tips bij stress

25 februari 2021

Stress... De ziekte van onze tijd. De verwachtingen zijn niet min in onze maatschappij. Het coronavirus deed hier voor velen dan nog eens een schepje bovenop. Geen of beperkte culturele uitstapjes, geen café-avondje met vrienden of lekker eten op restaurant. Velen werken van thuis en hebben enkel via schermen contact met hun collega's. Dit alles heeft een impact op ons mentaal welzijn. Met dit artikel deel ik graag drie tips om je stressbarometer te doen dalen.


1. Vermijd industriesuiker

Industriesuiker is alle toegevoegde suiker. Denk niet alleen aan het klontje suiker in je koffie of de koekjes die je koopt, maar helaas is dit toegevoegd aan tal van voedingsproducten. Van sojamelk tot bouillonblokje. Etiketten lezen biedt zekerheid.

Er zijn tal van redenen om industriesuiker te vermijden in je voeding. Maar in dit artikel focussen we op het thema stress. Allereerst doet suiker onze bloedsuikerspiegel stijgen. Toegevoegde suiker doet dit sterker dan suiker in fruit dat ook vezels bevat. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel stijgt, zal deze ook snel weer dalen (door onze hormoonwerking). Hierdoor krijg je al snel weer zin in de volgende snack en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dit is niet alleen ongezond voor je pancreas en gewicht, het put ook je zenuwstelsel uit. Je wordt prikkelbaar en minder stressbestendig.

Daarnaast rooft het verteren van industriesuiker vitaminen en mineralen uit je lichaam. Deze stoffen heeft je zenuwstelsel nodig om goed te functioneren en stressbestendig te zijn.


2. Voldoende bewegen, wat is dat?

Dagelijks bewegen is heel belangrijk, onder andere voor het mentaal welzijn. Minstens 30 minuten bewegen is na te streven. Neem waar mogelijk de trap, parkeer je auto wat verder, ga te voet of met de fiets indien mogelijk... Zorg een paar keer per week voor langere bewegingsmomenten.

Zitten wordt het nieuwe roken genoemd. Wanneer je lang en onderbroken neerzit, raakt je suikerstofwisseling verstoord. Dit vormt een risico voor suikerziekte en overgewicht. Het advies luidt om zeker elk uur eens op te staan. Haal een glaasje water, zet de printer op afstand, doe even een dansje (als je thuis werkt ziet niemand je ;))...


3. Zit het tegen? Praten, praten, praten

Tijdens het vak psychologie gaf mijn leraar de wijsheid 'gedeelde smart is halve smart' mee. Dit is mij altijd bijgebleven. Wanneer je je zorgen deelt, worden ze lichter om dragen. Zeker in deze tijden is dit zo belangrijk. Bel die vriend(in), maak samen een wandeling en praten, praten, praten...

Versterk je weerstand op een natuurlijke manier

25 februari 2021

Vele aspecten spelen een rol bij de immuniteit of je weerstand tegen ziekteverwekkers. Onder andere voeding speelt een belangrijke rol. 

Een gezonde voeding verhoogt de weerstand, ongezonde voeding doet het tegenovergestelde. 


Hierbij vind je enkele natuurlijke weerstandsverhogende voedingsmiddelen: knoflook, ui, kaki, kiwi, cactusvrucht, broccoli, ananas, abrikoos, rode bessen, gele meloen, zwarte bessen, honing van bij de imker. Daarnaast raad ik je aan om rekening te houden met de seizoenen. Seizoensgroenten en seizoensfruit bevatten de meeste vitaminen en zijn de voedingsmiddelen die we in dat jaargetijde nodig hebben. Ook de versheid speelt een belangrijke rol. Ananas in blik heeft zijn voedingswaarde voor een groot deel verloren. Daarnaast werden er vaak ongezonde stoffen aan toegevoegd.


Bij een verkoudheid en verslijmingsproblemen doe je er goed aan geen melkproducten en geen graanproducten te eten. Deze stimuleren de aanmaak van slijm. 


Ook regelmatig wandelen in het bos is een zegen voor je immuniteit. De zuivere lucht versterkt je longen.


Bron: Voedingstherapie deel 2, Jan Dries, Ascenia